-
FONT TENEBROSA (ANTIGA)
Construcció de grans dimensions formada per un gran dipòsit mig soterrat de planta rectangular i amb coberta de volta. A mitjana alçada d’una de les parets laterals del dipòsit hi ha un forat on devia estar el tub per on sobreeixia l’aigua. Està a prop del km 2 de la carretera de l’Arrabassada. Coordenades:…
-
FRANCESC CARRERAS CANDI I SANT JERONI DE LA VALL D’HEBRON
Francesc Carreras Candi a la seva obra monumental Geografia de Catalunya, i més concretament al volum dedicat a la Ciutat de Barcelona, parla en distintes ocasions del monestir de Sant Jeroni de la Vall d’Hebron. El conjunt de la obra dirigida per Carreras Candi, consta de sis volums editats entre els anys 1908 i 1918,…
-
SANT JERONI DE LA VALL D’HEBRON SEGONS L’ARMORIA DE JAUME JOAN VILA
Jaume Joan Vila fou l’autor d’aquest magnífic tractat d’Armoria escrit durant el primer terç del segle XVII. Prevere barceloní d’origen empordanès, fou historiador i un reconegut heraldista. Va fer donació de la seva biblioteca al monestir de Sant Jeroni de la Murtra, on d’acord també amb la seva darrera voluntat hi fou enterrat. La desamortització…
-
EL CELLERER DE SANT JERONI DE LA VALL D’HEBRON
La importància que tenia el monjo cellerer dins l’estructura d’un monestir queda ben manifesta a tenor dels gran nombre de responsabilitats que recauen en la seva persona. Administrar i gestionar les terres i conreus, les bèsties dels corrals, controlar les vendes dels productes romanents i l’adquisició de nous. Gestionar, administrar i proveir el menjar de tot…
-
SANT IGNASI DE LOIOLA. DE SANT CEBRIÀ D’HORTA A SANT JERONI DE LA VALL D’HEBRON
De tots els antics ermitoris que existien abans de la creació del monestir de Sant Jeroni de la Vall d’Hebron, un va perviure, Sant Cebrià i Santa Justina, conegut popularment com Sant Cebrià d’Horta. Els orígens d’aquesta ermita son desconeguts si bé al segle XII, es té coneixement de la seva existència. Aquesta proximitat al…
-
NOSTRA SENYORA DE GRÀCIA. UN CONVENT EN DISPUTA
El convent carmelita de Nostra Senyora de Gràcia, fou fundat a instàncies de Josep Dalmau i la seva esposa Lucrècia Balcells. S’erigí l ‘any 1626 en l’aleshores un indret isolat, a mig camí de Barcelona i del monestir de Sant Jeroni de la Vall d’Hebron. Aviat en ser els límits de l’indret del convent difosos sorgiren…
Els fins de l’associació són: La recuperació, salvaguarda i custòdia de les restes arqueològiques, materials i històriques de l’antic monestir de Sant Jeroni de la Vall d’Hebron, amb la voluntat de dignificar i protegir l’espai natural ocupat per aquest monument. L’associació té vocació d’estudiar i donar a conèixer la història del monestir de Sant Jeroni de la Vall d’Hebron, preservant la seva memòria i museïtzant in-situ les seves restes per fer-les accessibles al públic.
Podcast
Notícies
Altres
-
L’Hospital Universitari Vall d’Hebron celebra el seu 70è aniversari
-
La Miranda: Una ermita actualment arruïnada de Sant Jeroni de la Murtra
-
Devoció a Nostra Senyora del Patrocini en el Monestir de Sant Jeroni de la Vall d’Hebron
-
Jornada de desbrossament i neteja del camí cap a l’ermita del Sant Sepulcre – 22/03/2025
-
1835, la fi del monestir. Episodi 11