Pot interpretar-se molt fàcilment que el convent escollit per Carles V, havent visitat primer Badalona el dia 3 d’octubre de 1519 fos Sant Jeroni de la Murtra, però se’ns presenta un dubte.
La distància entre la Murtra, en el cas que hagués dinat el dia 4 d’octubre en aquest monestir i Molins de Rei per anar després a sopar és massa gran, mentre que si hagués fet nit a la Vall d’Hebron i hagués dinat en aquest monestir tindria molt més sentit arribar-hi per sopar i passar la nit a Molins de Rei, en raó de la menor distància existent entre aquest convent i aquesta població.
Les dades sempre escadusseres sobre aquest aspecte, no afavoreixen saber amb certesa si és un o l’altre, però sobta veure com Francesc Talet en la seva crònica de la Murtra dedica un llarg paràgraf a la primera vinguda de l’emperador en aquest monestir, en el transcurs dels des 19 d’abril al 27 d’abril de 1519, i en canvi ignora per complet una hipotètica segona estada els dies 3 i 4 d’octubre.

Potser Talet no recull aquesta segona estada perquè mai es va produir a la Murtra?
Potser on va anar en realitat l’emperador va ser a Sant Jeroni de la Vall d’Hebron?
Dissortadament, el silenci que guarda sobre les visites reals el manuscrit de la Historia Breve de monasterio de San Gerónimo de Valle de Hebron conservat a l’Escorial no ajuda a esclarir aquest dubte.
Altres dades documentals, com correspondència o registres conservats en arxius tampoc aporten informació suficient per esclarir el dubte que plana al respecte, en ser molt parcs.
Malgrat aquesta apreciació personal, relativa al fet que aquesta segona visita podria haver estat a la Vall d’Hebron, la major part dels historiadors consideren que aquesta estada a Sant Jeroni és correspon també a la Murtra. Amb la qual cosa es tractaria d’una segona estada en aquest mateix monestir. Aquesta és la opinió també de l’historiador Jaume Aymar.
No hi ha dubte que tant Carles V com el seu fill Felip II tenien una predilecció per la Murtra, i òbviament també la sentien pels seus monjos. No obstant, ens queda el dubte que Carles potser hagués visitat algun cop Sant Jeroni de la Vall d’Hebron, com una manera més còmoda d’apropar-se al Palau Requesens de Molins de Rei, on gairebé sempre hi feia estada quan visitava la ciutat de Barcelona.
Lluís Jordà i Roselló