• PROHIBIT TRASPASSAR ELS LÍMITS CONVENTUALS

    Els monjos jerònims seguien regles d’observança molt estrictes a las quals sempre s’havien d’atenir. Entre elles, l’obligació de no abandonar mai el recinte conventual sense rebre ordres superiors que ho permetessin. Requeia en el pare  Prior,  l’autorització expressa per poder abandonar la casa conventual o el seu entorn immediat o al pare  Vicari, en absència…


  • Píndola – Spanish Scenery by George Vivian (Edició 1839)

    L’any 1839 es va editar a Londres el llibre Spanish Scenery de George Vivian. Recollia molts dels dibuixos fets per Vivian però traspassats a planxes litogràfiques i il·luminades a color per T. Boys. Fa pocs anys va sortir al mercat una libreta de George Vivian que recollia una vintena de dibuixos fets per aquest magnífic dibuixant britànic en…


  • Píndola – Què sabem de nou d’Antoni de Solanell i Montellà?

    Antoni de Solanell i Montellà doctor en dret (canònic) i catedràtic de l’Estudi General de LLeida (1a Universitat de la Corona d’Aragó), va esdevenir abat de Sant Pere de Galligants (monestir benedictí de la ciutat de Girona) d’on va ser escollit diputat pel braç eclesiàstic i seguidament l’any 1710 president de la Generalitat fins l’any 1713 (120è i…


  • LA BIBLIOTECA DE SANT JERONI DE LA VALL D’HEBRON

    Rastrejar els fons de les biblioteques monacals és sempre dificultós, sobretot perquè arran de la desamortització de Mendizábal l’any 1835, els continguts d’aquestes biblioteques van ser destruïts i en gran part dispersats abans de poder ser recollits. La Biblioteca de la Universitat de Barcelona va ser el destinatari final al cap d’uns anys i va…


  • Què sabem de Fra Pere Balç?

    La meva primera aproximació a aquest frare paradigmàtic de Sant Jeroni de la Vall d’Hebron va ser a través de l’Agustí Duran i Sanpere i el seu conegut llibre en tres volums,  Barcelona i la seva història. Duran i Sanpere parla de Fra Pere Balç, tot assenyalant que gràcies a la munificència de Lluís Nicolau…


  • CENSAL 1770 de Sant Jeroni de la Vall d’Hebron

    Baix trobareu unes fotografies del Censal de l’any 1770 del monestir.  Malauradament a la troballa de 6 pàgines li manca la pàgina número 3. Li guardem espai per si mai tenim una agradable sorpresa. Les fotografies foren descarregades d’una publicitat de “Todocolección”. Els estem molt agraïts. Pàgina 1 Pàgina 2 Pàgina 3, de moment no…


Els fins de l’associació són: La recuperació, salvaguarda i custòdia de les restes arqueològiques, materials i històriques de l’antic monestir de Sant Jeroni de la Vall d’Hebron, amb la voluntat de dignificar i protegir l’espai natural ocupat per aquest monument. L’associació té vocació d’estudiar i donar a conèixer la història del monestir de Sant Jeroni de la Vall d’Hebron, preservant la seva memòria i museïtzant in-situ les seves restes per fer-les accessibles al públic.